Moje místa 0
Kaple sv. Václava stojící před zámkem byla postavena někdy koncem 17. stol., žádné dokumenty se však nedochovaly. V r. 1849 byla přestavěna. V l. 2011-2012 byla stavba zrekonstruována. Uvnitř se nachází socha sv. Jana Nepomuckého z r. 1747.
© Luděk Vláčil 04/2016
Graficke pismenko Slovácká vinařská obec Ořechov se nachází v jihozápadní části Zlínského kraje, v jihovýchodním podhůří Chřibů v údolí ořechovského potoka, asi 18 km od Uherského Hradiště. Dominantou obce je zámek z konce 16. stol., postavený zřejmě na místě dřívější tvrze. Jedno ze zámeckých křídel je stavebně odděleno a upraveno na římskokatolickou kapli. V parku před zámkem se nachází památkově chráněná kaple sv. Václava se zvonicí, v níž je umístěna nově zrestaurovaná plastika sv. Jana Nepomuckého z r. 1747. Z centra obce vychází křížová cesta vedoucí až ke hřbitovu.
Luděk Vláčil- zdroj: http://www.orechov-uh.cz a další, 1.6. 2016

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1141 kdy se uvádí v listině olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka. Kdy zde vznikla první sakrální stavba, není známo. Současná kaple stojící před zámkem byla postavena někdy koncem 17. století, žádné dokumenty se ale nedochovaly. Počátkem 19. století zasáhla Ořechov epidemie cholery, během níž umíralo mnoho lidí. Zřejmě k odvrácení této pohromy se lidé v roce 1849 rozhodli kapli sv. Václava přestavět.

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.orechov-uh.cz, http://slovacky.denik.cz a další, 19.5. 2016