Moje místa 0
Jeden z mála dříve velmi rozšířených hanáckých žudrů stojí na návsi v Lobodicích. Vystupuje z vesnické usedlosti č. p. 47. Stavba pochází z konce 18. stol. V r. 1958 byl zapsán na seznam nemovitých kulturních památek.
© Luděk Vláčil 07/2015
Graficke pismenko Obec Lobodice leží v Olomouckém kraji v okrese Přerov mezi městy Tovačovem a Kojetínem. Současná obec se skládá ze tří dříve samostatných částí, Cvrčova, Lobodic a Chrbova. Obcí protéká mlýnský náhon, která se u Kojetína vlévá do řeky Moravy. Nejvýznamnější pamětihodností Lobodic je hanácký žudr z konce 18. století vystupující z venkovské usedlosti č. p. 47 na návsi. K dalším pamětihodnostem patří nedaleko stojící kostel Neposkvrněného početí Panny Marie a tři hraniční kameny z roku 1700.

historie

Žudr je patrový výstupek, který se skládá ze spodní zaklenuté části a horní části, kde je sýpka. Tento rizalit se stavěl před průčelím hanáckých domů. Rozeznáváme tři druhy žudrů, žudry otevřené, dělené a uzavřené. V období od 2. poloviny 18. století do 1. poloviny 19. století byly žudry na Hané velmi rozšířeny a byly typickou součástí selského gruntu. Dnes se vyskytují již jen sporadicky. Lobodický žudr pochází z konce 18. století a zůstal zde

Luděk Vláčil - podle internetových zdrojů., 29.4. 2016