Sloup Nejsvětější Trojice s Pietou pochází z konce 17. století. Zajímavě řešené barokní sousoší. Na vrcholu sloupu sedí Bůh Otec, v levé ruce drží zeměkouli a v pravé žezlo. Pod sloupem umístěno sousoší Piety. V letech 2007-2009 proběhla rekonstrukce sloupu.
Morový sloup Nejsvětější Trojice s Pietou v Cholticích
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Městys Choltice leží 7 km jihovýchodně od Přelouče, 6 km severozápadně od Heřmanova Městce a 14 km jihozápadně od Pardubic. Morový sloup Nejsvětější Trojice s Pietou najdeme v centru městyse na náměstí Nejsvětější Trojice, severně od vchodu do zámku.

historie

První písemná zmínka o Cholticích je z roku 1285. Sloup Nejsvětější Trojice s Pietou na náměstí pochází z konce 17. století. Jedná se o zajímavě řešené barokní sousoší v dobrém kamenosochařském provedení. Jde o doklad barokní urbanizace obce a jako doklad zbožnosti. První opravu sloup prodělal v roce 1847. V roce 2006 byla balustráda, která obklopuje sloup, poničena. Za posledních 20 let však více než zub času dali sousoší zabrat zloději.

popis

Vysoký hranolový sokl s profilovanou patkou a římsou je umístěn na širokém hranolovém podstavci, z něhož se zvedá štíhlý sloup s korintskou hlavicí. Na vrcholu sloupu sedí Bůh Otec na oblacích. Oděn je v dlouhém splývajícím rouchu. V levé ruce drží zeměkouli, v pravé ruce žezlo. Nad hlavou mu září kovová pozlacená trojúhelníková svatozář. Pod sloupem je umístěno sousoší Piety. Sedící Panna Marie v dlouhých šatech a s rouškou ve vlasech má v