Pozdně barokní kaple sv. Anny Samotřetí z r. 1750 se nachází na svažité návsi v Brné nad Labem přímo u silně frekventované silnice II/261. Jde o nevelkou obdélnou stavbu s půlkruhovým závěrem a šestibokou zvonicí s cibulkou na střeše. Nad vchodem je kartuš s letopočtem zbudování stavby.
Kaple Brná
© Jiří Špaček, 04/2016
Graficke pismenko Ves Brná, německy zvaná Birnai, na pravém břehu Labe je prvně zmiňována již r. 1057. Zpočátku byla církevním zbožím a od 17. stol. do konce feudalismu byla součástí panství lovosického. Leží v sevřeném údolí řeky a její území je dnes součástí Chráněné krajinné oblasti České středohoří. Byla vyhlášena pěstováním ovoce. Na někdejší svažité návsi tvaru okrouhlice se nachází kaple sv. Anny Samotřetí z r. 1750. Brná, která r. 1959 získala přídomek „nad Labem“ pro odlišení od dalších dvou stejnojmenných míst, se r. 1980 stala součástí statutárního města Ústí nad Labem, které je současně městem krajským. Vsí prochází frekventovaná silnice II/261 z Liběchova přes Ústí n. ...
25.4. 2016

historie

Pozdně barokní kaple sv. Anny Samotřetí z r. 1750 se nachází na bývalé, značně svažité návsi a přímo kolem ní prochází silně frekventovaná silnice II/261. Jde o nevelkou obdélnou stavbu s půlkruhovým závěrem a šestibokou zvonicí s cibulkou na střeše. Nad vchodem je kartuš s letopočtem zbudování stavby. Zařízení kaple, která je v působnosti farnosti Církvice, je novodobé a nacházejí se tu lidové plastiky sv. Anny, Josefa a Floriána z 1. poloviny

Jiří Špaček (s využitím zdroje: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977), 25.4. 2016