Hrady.cz
Církvický filiální kostel Nanebevzetí P. Marie je poprvé zmiňován r. 1352. Dnešní barokní stavba pochází z r. 1701. Kostel nemá věž, pouze sanktusník. Jde o jednolodní orientovanou stavbu s odsazeným polygonálním presbytářem. Při severním boku je sakristie s emporou. V sousedství stojí zvonice.
Kostel v Církvici
© Jiří Špaček, 04/2016
Graficke pismenko Malá ves Církvice, která je prvně zmiňována r. 1357, se nachází v kouzelné části labského údolí. Od r. 1981 patří k městskému obvodu Ústí nad Labem-Střekov. Leží na pravém břehu Labe v Chráněné krajinné oblasti České středohoří. Její jméno je odvozeno od slova „cierkev“, tj. od dřevěného neopevněného kostela, který tu v minulosti stával. Dříve byla též nazývána německy Zirkowitz. Ve středověku se zde nacházely vinice ústeckých měšťanů. Církvicemi prochází pravobřežní silnice II/261 z Liběchova přes Ústí n. Labem do Děčína, dále Labská cyklostezka a železniční trať 072 z Lysé nad Labem do Ústí nad Labem, zastávka tu však není.
Kostel se zvonicí se nachází přímo nad břehem řeky.
23.4. 2016

historie

Filiální kostel Nanebevzetí Panny Marie je poprvé v Církvicích zmiňován k r. 1352. Dnešní barokní stavba stojí v dolní části vsi na nevysoké terase nad pravým břehem řeky Labe a pochází z r. 1701. Byla vybudována patrně na místě staršího předchůdce. Kostel nemá věž, pouze sanktusník, v němž se původně nacházel zvon z r. 1712 od Johanna Balthasara Crommela. Jedná se o barokní jednolodní orientovanou stavbu s odsazeným polygonálním presbytářem.

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977; webové stránky o.s. Církvická kulturní společnost), 23.4. 2016