kostel sv. Štěpána krále

kostol sv. Štefana kráľa, Jablonica
Stavba současného trojlodního barokního farního kostela byla zahájena 19. června 1729 poblíž místa staršího chrámu. V r. 1752 byl konsekrován. V r. 1906 došlo k menšímu zemětřesení, při němž se na věži vytvořila prasklina a zřítil se ocelový kříž. V l. 1989-1990 byla provedena generální oprava.
© Luděk Vláčil 04/2016
Graficke pismenko Obec Jablonica leží na západním Slovensku v Trnavském kraji v okrese Senica na úpatí Malých Karpat. V severní části obce u hlavní silnice naproti zámku stojí farní kostel sv. Štěpána krále.
V okolí obce, v chráněné krajinné oblasti Malé Karpaty, je mnoho turisticky zajímavých a krásných míst. Z nádraží v Jablonici vychází žlutě značená turistická stezka, která vede k nedaleké zřícenině hradu Korlátka. Na okolních kopcích se však nacházejí ještě další působivé zříceniny hradů jako například Dobrá Voda, Ostrý Kameň, Branč či Plavecký hrad nebo zřícenina kláštera sv. Kateřiny a Smolenický zámok.

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1262, kdy se uvádí jako Jabluncha. Již v roce 1397 je zmiňována jablonická fara. Musel zde tedy být i kostel. V roce 1551 je zmiňován kostel s farou jako pustý. V roce 1609 Jeremiáš Pongrác a Pavol Appónyi, majitelé nedalekého hradu Korlátka, dali v Jablonici naproti svému novému zámku vybudovat dřevěný kostelík, který byl zasvěcen Nejsvětější Trojici. V letech 1612-1633 jej užívali pouze protestanti. V

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.jablonica.sk a další, 1.5. 2016

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec