Původně gotický kostel ze 14. stol. Přestavba v letech 1592-1593. V r. 1795 druhá, klasicistní přestavba kostela, při níž ponechána původní věž a presbytář gotického kostela. V severní části hudební kruchta s varhanami. Kostel zapsán v seznamu kulturních památek.
Kostel sv. Jakuba Staršího v Dolní Moravici
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Dolní Moravice leží 7 km severovýchodně od Rýmařova a 14 km západně od Bruntálu. Kostel sv. Jakuba Staršího najdeme v centru obce, nad křižovatkou místních silnic. Díky své poloze nad obcí a věži je nepřehlédnutelný.

historie

Obec Dolní Moravice byla založena roku 1258. Již roku 1351 se zde uvádí farní kostel sv. Jakuba Staršího. Současná podoba kostela je však výsledkem pozdějších přestaveb. Poprvé byl přestaven v letech 1592-1593. Slavnostně byl vysvěcen byl v roce 1595. Tehdy však kostel patřil protestantské církvi. Po třicetileté válce měli katoličtí kněží velké problémy s věřícími, kteří odmítali přestoupit na katolictví. V roce 1794 do budovy chrámu několikrát

popis

V současnosti je z původního kostela zachována hranolovitá věž a presbyterium se sakristií. Ta slouží nyní jako boční kaple. Mezi tyto starší části kostela byla vestavěna nová loď. Nově byla orientovaná tak, že původní délka kostela tvoří její šířku a osa lodi s kněžištěm tvoří s původní orientací pravý úhel. Obdélníková loď je na jihu zakončena mírně odsazeným kněžištěm. K západní stěně přiléhá věž. Vstup do kostela je na severu. V severní