Moje místa 0
Barokní pískovcová socha patrona hasičů, kominíků a kovářů sv. Floriána z r. 1745 od vídeňského sochaře J. K. Schletterera stojící v centru obce u hlavní silnice před areálem bývalého hospodářského dvora. Světec je tradičně v podobě římského vojáka ve zbroji hasícího vědrem hořící dům.
© Luděk Vláčil 03/2016
Graficke pismenko Vinařská obec Svatobořice-Mistřín vznikla v r. 1964 sloučením dvou původně samostatných vesnic. Nachází se v okrese Hodonín v Jihomoravském kraji asi 4 km jihozápadně od Kyjova. U hlavní silnice v severovýchodní části obce, u areálu bývalého hospodářského dvora stojí barokní socha sv. Floriána z r. 1745, která je dílem vídeňského sochaře J. K. Schletterera, jenž vytvořil také sochařskou výzdobu milotického zámku. Socha sv. Floriána je zhotovena tradičně v podobě římského vojáka ve zbroji hasícího vědrem hořící dům. Od roku 1958 je zapsána na seznam kulturních památek pod číslem 32646/7-2419. Nedaleko sochy jsou dva památníky obětem světových válek. Dalšími památkami jsou zvonice z roku 1719, sousoší sv. Anny z roku 1791 a kostel Navštívení Panny Marie z r. 1743.
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.turistik.cz a další, 8.4. 2016