Kostel vznikl před r. 1502 v době, kdy ves patřila benediktinskému klášteru v Třebíči. Na počátku třicetileté války kostel postihl požár a poté znovu v r. 1792, po němž byla střecha věže snesena níže o zničené dřevěné patro. Poslední požár jej postihl v r. 1828.
© Luděk Vláčil 03/2016
Graficke pismenko Obec Vojkovice se nachází na soutoku Svratky a Vojkovického náhonu v okrese Brno-venkov v Jihomoravském kraji. Její nejvýznamnější památkou je pozdně gotický kostel sv. Vavřince stojící v jihovýchodní části obce u hlavní silnice. Kostel je filiální a patří k židlochovické farnosti. Ve zdi kostela jsou zvenčí zazděny dva náhrobky, jeden s datací 1585 a druhý 1750. Vpravo od vchodu do kostela stojí památník obětem první světové války odhalený 14. září 1924. Obcí prochází cyklistická stezka Brno-Vídeň.

historie

První písemná zmínka o Vojkovicích pochází z roku 1104. Kdy zde vznikla první sakrální stavba, není známo. Současný kostel, původně i s farou, byl vybudován v pozdně gotickém stylu benediktinským klášterem v Třebíči, kterému ves patřila do roku 1502. Na počátku třicetileté války kostel vyhořel a poté byl znovu obnoven. Při této obnově byl zřejmě přemístěn vchodu z východní strany na západní a místo něj pak bylo vystavěno presbyterium s římským

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.turistika.cz, http://farnostzidlochovice.cz/, http://www.vojkovice.info a další, 29.3. 2016