Moje místa 0
Kostel byl postaven v l. 1868-1869 na místě starší kaple z r. 1677. Dne 19. června 1868 byl rajhradským opatem Güntherem Kalivodou slavnostně posvěcen základní kámen kostela. Dne 4. listopadu 1869 byl chrám benedikován. Na konci 2. světové války byla stavba těžce poškozena a následně opravena.
© Luděk Vláčil 03/2016
Graficke pismenko Opatovice u Rajhradu se nachází v okrese Brno-venkov v Jihomoravském kraji. Nejvýraznější pamětihodností obce je kostel sv. Karla Boromejského stojící v centru u hlavní silnice. V kostelní věži dnes visí tři zvony. Nejmenší (používaný jako umíráček) z r. 1929, střední zvon Karel s nápisem: "Svatý Karle Boromejský patrone náš milý oroduj za nás." a "Kovolit Česká u Brna, Opatovice u Rajhradu L.P. 1955." a velký zvon Maria na němž je zobrazena Madona s Ježiškem a nápis: "Maria, tvé jméno buď naší ochranou" a "Královně míru a matce milosrdenství věnují farníci ...
Luděk Vláčil- zdroj: http://www.opatovice.eu a další, 4.4. 2016

historie

První zmínka o Opatovicích pochází z roku 1048, kdy spadaly pod správu nově založeného benediktinského kláštera v Rajhradě. Opatovičtí občané museli chodit na bohoslužby do farního kostela v klášteře. Při povodních však nebylo možné se do kostela dostat. Proto bylo Opatovicím povoleno v některých případech sloužit mše ve vlastní kapli, která vznikla v roce 1677, po morových epidemiích. Kaple byla zasvěcena morovým světcům – sv. Šebestiánu, sv.

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.opatovice.eu a další, 3.4. 2016