Moje místa 0
Stavbu nechal v poslední čtvrtině 19. stol. postavit hrabě Hubert Karel Sigmund František Josef Harnoncourt–Unverzagt se svou manželkou Josefinou Julií. Poslední pohřeb se konal zřejmě roku 1935. Ve 2. pol. 20. stol. byla hrobka několikrát vyloupena a poničena.
© Luděk Vláčil 03/2016
Graficke pismenko Obec Hajany se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Brno-venkov jihozápadně od Brna na okraji Bobravské vrchoviny. Na západním okraji obce, asi 200 metrů jihozápadně od bývalého zámku a hospodářského dvora, se mezi stromy ukrývá hrobka jeho bývalých majitelů d´Harnoncourt-Unversagt (později hrabat Deymů ze Stříteže). Jedná se o nenáročnou pseudoklasicistní stavbu na obdélníkovém půdorysu se stopami reminiscence dalších stavebních slohů. V současnosti je hrobka značně zchátralá a střechou zatéká.
Luděk Vláčil- zdroj: http://monumnet.npu.cz, http://www.hajany.cz a další, 11.4. 2016

historie

Stavbu nechal vybudovat přibližně v 80. letech 19. století hrabě Hubert Karel Sigmund František Josef Harnoncourt–Unverzagt (nar. 1.5.1850 v Praze) se svou manželkou Josefinou Julií rozenou Mitrovskou z Nemyšle (nar. 29.11.1852). Stavba sloužila jako rodinná hrobka pro jednu z větví rodu Harnoncourt. Do krypty bylo uloženo celkem devět rakví. Šest rakví pro dospělé a tři malé dětské rakve. Poslední pohřeb se konal zřejmě roku 1935. V roce 1958

Luděk Vláčil- zdroj: http://monumnet.npu.cz, http://www.hajany.cz a další, 12.4. 2016

popis

Nenáročná pseudoklasicistní hrobka má obdélníkový půdorys. Sokl budovy je členěn na nízkou patu a poměrně vysokou stěnu soklu, která je pokryta průběžnou rustikou. V hlavním průčelí stavby je prolomen obdélný, dnes již zazděný, vchod. Nad ním je malé obdélníkové okno se středovým zděným pilířkem v šambráně s ušima. Vchod rámuje dvojice pilastrů, jenž nesou prázdné kladí budovy. Průčelí vrcholí jednoduchým trojúhelným štítem. Boční stěny jsou