Novorománská obecní kaple se zvonicí byla postavena r. 1909 kobyliským stavitelem J. Pokorným za 1700 zlatých. Stavba je vysoká 6 m při délce 4 m a šířce 3,5 m. Celý komplex je pokryt pálenými taškami. Ve štítě je vyznačen letopočet vzniku. Od r. 2012 je kaple zapsána v seznamu kulturních památek.
Kaple Střížkov
© Jiří Špaček, 03/2016
Graficke pismenko Střížkov je prvně připomínán v letech 1227-1230 jako dvůr Střiežkov, tj. Střížkův dvůr od osobního jména Střiežek, což je domácká zdrobnělina od jmen Střezimír nebo Střezivoj. Byl v majetku kláštera benediktinek u sv. Jiří na Hradčanech. Pražané jej v době husitské zabavili a vlastnili jej do roku 1547, kdy jej Ferdinand I. Habsburský zkonfiskoval a prodal majiteli Libně. Staré Město jej koupilo jako součást libeňského panství v roce 1662. Střížkov byl vždy jen malá ves. V roce 1922, když byl připojen k hlavnímu městu a stal se součástí Prahy VIII, měl jen 35 domků a 365 obyvatel. Ale ani připojení k Praze na dlouhou dobu ...
22.3. 2016

historie

Novorománská obecní kaple a zvonice byla postavena v roce 1909 u tehdejší obecné školy kobyliským stavitelem J. Pokorným nákladem střížkovské obce za 1700 zlatých. Kaple má pravidelný, téměř čtvercový půdorys s předsunutým vstupem. Je dlouhá 4 m při šířce 3,5 m. Její výška činí 6 m. Stavba je složena ze dvou částí – spodní tvoří samotný vstup a kaplička, druhou část tvoří zvonice se zvonkem. Celý komplex je pokryt pálenými taškami, na bočních

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 22.3. 2016

Praha 8-Střížkov