Kdy vznikla rychta neboli fojtství č. p. 10, stojící v nejstarší části obce Hlubočky na Náměstí Družby, není známo. Od r. 1958 je tento jednopatrový objekt národní kulturní památkou.
© Luděk Vláčil 03/2016
Graficke pismenko Obec Hlubočky (německy Hombok) leží v Olomouckém kraji v okrese Olomouc asi 11 km severovýchodně od okresního města. Obec s více než 4 tisíci obyvateli se nachází v oblasti Nízkého Jeseníku v údolí řeky Bystřice a slouží převážně jako rekreační oblast. Nachází se zde několik chatových oblastí a Ski areál. Nejvýznamnější památkou Hluboček je bývalá rychta č. p. 10., stojící v nejstarší části obce, na Náměstí Družby. K dalším pamětihodnostem patří novorománský filiální kostel Božského Srdce Páně. V katastru obce jsou také dvě chráněná území a zřícenina hradu Hluboký nad místní částí Hrubá Voda.

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1368, kdy patřila k panství hradu Hluboký a poté k panství zámku ve Velké Bystřici. Po třicetileté válce začalo ve vesnici převažovat německé obyvatelstvo. Kdy bylo v Hlubočkách postaveno sídlo rychtáře, není známo. Je možné, že budova rychty neboli fojtství vznikla nebo byla přestavěna do současné podoby teprve někdy ve 40. letech 19. století, protože na císařském povinném otisku map stabilního katastru

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.hlubocky.eu, https://cs.wikipedia.org a další, 20.3. 2016