Roubená lidová stavba kaple se zvoničkou v Těškově pochází z doby kolem r. 1800. Počátkem 21. století prošla celkovou rekonstrukcí, při níž byla odstraněna omítka na stěnách a r. 2009 byl do ní instalován nový zvon s elektrickým pohonem. Před ní stojí kovový krucifix na kamenném podstavci.
Kaple Těškov
© Jiří Špaček, 06/2015
Graficke pismenko Obec s 300 obyvateli se nachází ve východní části rokycanského okresu, asi 2 km severozápadně od exitu Mýto na dálnici D5. Leží pod horským hřebenem Radeč, který je nadmořskou výškou 721 m nejvyšší částí Křivoklátské vrchoviny a v r. 1997 tu byl vyhlášen Přírodní park Radeč na rozloze 6000 ha. V Těškově se křižují silnice III. třídy od Holoubkova, Mýta, Lhoty pod Radčem a Volduch. Prochází tudy také cyklotrasa z Mýta na Radeč a několik značených turistických cest. Červená vede z Radče se zříceninou hradu Mitrvald do Holoubkova, dálková modrá do Volduch a dále na severní Plzeňsko a k východu míří žlutá ke vsi Sirá.
V obci, která byla založena r. 1343 Oldřichem z Mitrvaldu, se dochovalo několik staveb lidové roubené architektury, mezi nimiž vyniká kaple se zvoničkou na návsi.
17.3. 2016

historie

Dominanta obce se nachází na návsi. Je to poměrně drobná lidová roubená stavba kaple se zvoničkou. Je neobvyklá svým šestibokým půdorysem a sloužila vždy spíše jako zvonice než kaple. V různých textech její označení proto značně kolísá. Stavba pochází z doby kolem r. 1800 a počátkem 21. století prošla zásadní rekonstrukcí. V průběhu 2. světové války z ní byl ukraden historický zvon a nový byl do ní instalován teprve na podzim r. 2009. Byl

Jiří Špaček (s využitím webových stránek obce a firmy Hainz), 17.3. 2016