Moje místa 0
Poprvé se ves zmiňuje r. 1228. V té době stávala ještě na jiném místě a byl v ní románský kostelík. V 18. stol., kdy již ves stála na svém dnešním místě, byl v ní založen nový barokní kostel, který byl vysvěcen dne 2. července 1743. V r. 1784 byl původní románský kostel zbořen.
© Luděk Vláčil 03/2016
Graficke pismenko Svatobořice-Mistřín je vinařská obec vzniklá r. 1964 sloučením dvou původně samostatných vesnic. Nachází se na Slovácku v okrese Hodonín v Jihomoravském kraji asi 4 km jihozápadně od Kyjova. U hlavní silnice, v jižní části obce u autobusové zastávky v Mistříně, stojí barokní farní kostel, který obklopuje hřbitov a před ním jsou dva památníky. V severovýchodní části obce, uprostřed areálu hospodářského dvora, stojí znehodnocená a nepřístupná budova bývalého zámku. Před areálem dvora je socha sv. Floriána z r. 1745 a dva památníky obětem světových válek. Dále je v obci k vidění kaple a zvonice. Přes Mistřín prochází zeleně značená turistická stezka a kolem obce protéká potok Kyjovka.
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.svatoborice-mistrin.cz/obec/ a další, 17.3. 2016

historie

Osud Mistřína byl pohnutý. Dosvědčuje to skutečnost, že se dnes nachází už na třetím místě. Poprvé se o Mistříně zmiňují listiny v roce 1228 jako o osadě věnované Přemyslem Otakarem I. opatství kláštera velehradského. V té době stával jižněji v místě zvaném "kostelíky", nalézal se v něm i románský kostelík. Později byla při válečných událostech ve středověku, kromě kostelíka, ves dvakrát zcela zničena a poté přeživším obyvatelstvem obnovena na

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.svatoborice-mistrin.cz/obec/, http://www.vychodni-morava.cz/cil/1790 a další, 17.3. 2016