Novodobý filiální kostel, jehož základní kámen posvětil papež Jan Pavel II. při své návštěvě Velehradu dne 22. dubna 1990. Stavbu navrhl a projektoval hlavní architekt z Olomoucké diecéze Ing. Tomáš Černoušek a byla provedena v letech 1992-1995. Dne 6. července 1996 byl kostel vysvěcen.
© Luděk Vláčil 03/2016
Graficke pismenko Vinařská obec Žádovice (německy Schadowitz) se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Hodonín 5 km východně od Kyjova. Přibližně uprostřed obce stojí novodobý filiální kostel sv. Jana Nepomuckého, jehož základní kámen posvětil samotný papež Jan Pavel II. při své návštěvě na Velehradě v r. 1990. Stavba byla dokončena vysvěcením r. 1996. Před schody ke kostelu stojí dva staré kamenné kříže. Nedaleko se rozkládá areál zemědělského družstva, v jehož středu stojí nevýrazná budova bývalého zámku. Mnohem zajímavější je například zámek v nedalekém Kyjově, který slouží jako muzeum.

historie

Poprvé se Žádovice uvádějí v roce 1131, kdy byly majetkem spytihněvského kostela. Kdy ve vsi vznikla první sakrální stavba, není známo. Počátkem 19. století je doložena pouze malá kaple na návsi, v místě křižovatky na Žeravice, která zanikla patrně v době budování silnice. Poté museli žádovičtí zřejmě chodit do kostela v Ježově. Pro stavbu současného kostela se místní občané rozhodli již po uvolnění politické situace po roce 1989. Základní

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.vychodni-morava.cz, http://www.turistika.cz/ a další, 14.3. 2016