První zmínka o kostele je z roku 1723. Současný kostel byl vystavěn v letech 1792–1793. Kostel je jednolodní, plochostropý, vyzděný převážně z kamene. Jednomanuálové varhany pocházejí z roku 1878. Kostel je od roku 2008 kulturní památkou.
Kostel Narození Panny Marie v Ludvíkově u Vrbna Pod Pradědem
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Obec Ludvíkov leží 4 km jihozápadně od Vrbna pod Pradědem a 15 km severozápadně od Bruntálu. Kostel Narození Panny Marie najdeme přímo u silnice vedoucí z Vrbna do Karlovy Studánky po pravé straně.

historie

Obec založil řád německých rytířů v roce 1672 v údolí Bílé Opavy při železárnách, které zde byly zřízeny. První zmínka o kostele je z roku 1723. V roce 1775 stála na místě dnešního kostela dřevěná kaple. Roku 1792 byla zahájena stavba kamenného kostela. Dostavěn byl roku 1793 a je nejstarší stavbou v Ludvíkově. V roce 1806 byl ve věži zavěšen první zvon a v roce 1870 byla zakoupeny další dva zvony. Opravami prošel kostel v letech 1860 a 1887.

popis

Kostel Narození Panny Marie je jednolodní, plochostropá stavba, vyzděná převážně z kamene. Hlavní vstup je situován v jižní stěně. Kněžiště s oltářní architekturou je umístěno v západní části a od kostelní lodi je odděleno vítězným obloukem. Za presbyteriem je vchod do sakristie. Stropní části včetně fabionu jsou zdobeny dekorativní malbou. V centrální části jsou v iluzivních rámech poprsí čtyř evangelistů. Původní břidlicová podlaha byla