Kostel byl postaven v letech 1715-1717 na místě starší románské stavby. Dne 9. září 1760 kostel vyhořel a následně byl opraven a přestavěn do dnešní podoby. V r. 1772 byl osazen i novými zvony. V r. 1851 byly na věž instalovány hodiny. U kostela stojí bývalá fara.
© Luděk Vláčil 02/2016
Graficke pismenko Městys Doubravice nad Svitavou se nachází v okrese Blansko asi 7 km severně od okresního města v Jihomoravském kraji. Na jižním okraji Doubravic, v udržovaném parku, stojí kostel sv. Jana Křtitele a za ním je jednopatrová budova fary. Mezi kostelem a bývalou farou je průchod na zaniklý hřbitov, kde stojí bývalá márnice. Kostel je jednolodní stavbou s rovně ukončeným kněžištěm s přilehlou sakristií, kaplí po stranách a věží v ose západního průčelí. Uvnitř jsou tři oltáře. Na věži se nacházejí hodiny z roku 1851. Před kostelem stojí pomník padlých v 1. světové válce a socha sv. Šebestiána. Severozápadním směrem od obce stával hrad, k jehož zřícenině vede červeně značená turistická stezka.
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.doubravicens.cz, Umělecké památky Moravy a Slezska, a další, 16.2. 2016

historie

První písemná zmínka o Doubravici pochází z roku 1295. Zřejmě již někdy v první čtvrtině 13. století byl v Doubravici vybudován románský kostel. Prvá zmínka o zdejší faře je z roku 1358. První známý farář byl jistý Mikuláš, o němž je zmínka v roce 1387. V roce 1395 je uváděn farář Petr. V letech 1715-1717 byl doubravický kostel barokně přestavěn, o což se měl zasloužit hrabě Karel Ludvík z Rogendorfu. Kostel dne 9. září 1760 vyhořel a zásluhou