Barokní křížovnická rezidence - letní zámeček převora kláštera Hradiště sv. Hypolita u Znojma z 1. pol. 18. století. V r. 1780 změněn ve faru, kterou byl až do r. 1952, poté chátral. Dnes vzorně opraven s bílou fasádou, zvýrazněnou červenými štukovými prvky.
vstupní jihovýchodní průčelí zámečku
© Jan P. Štěpánek 09/2014
Graficke pismenko Bývalý proboštský zámeček - později označovaný spíše jako fara - se nachází na severozápadním nejvyšším místě táhlé návsi vsi Popice, která je nyní částí města Znojma, a to v sousedství v jádru raně gotického kostela sv. Zikmunda, který tvoří zdaleka viditelnou dominantu. Zámeček - letní rezidence probošta nedalekého Hradiště sv. Hypolita u Znojma - je nevelká obdélná patrová budova, krytá vysokou sedlovou střechou. Fasáda v barvě bílé s červeně zvýrazněnými štukovými detaily působí příjemným barokním dojmem. Nižší přízemí dělí od patra kordonová římsa a budovy ukončuje profilovaná korunní římsa. Hlavní vstup v ose stavby, v podobě ...

historie

Ačkoliv se ves Popice připomíná poprvé již v roce 1190 jako majetek nedalekého premonstrátského kláštera v Louce u Znojma, středověké samostatné sídlo zde nikdy nevzniklo. Až někdy v průběhu 1. poloviny 18. století zde byl v sousedství kostela sv. Zikmunda vystavěn nevelký barokní zámek s hospodářským zázemím, který sloužil jako letní rezidence probošta Hradiště sv. Hypolita u Znojma Řádu křižovníků s červenou hvězdou. Právě zde pobýval v roce

Jan P. Štěpánek dle F. Musil: Neznámé zámky Moravy a Slezska, 2015, 12.2. 2016