Bývalá tvrz, dnes dům č. p. 276, patří k nejstarším domům ve městě. Byla postavena kolem roku 1300 v blízkosti farního kostela sv. Prokopa hamerníkem Kuncmanem. V 19. století upravena na školu, od roku 1937 městské muzeum.
Tvrz Žďár nad Sázavou
Graficke pismenko Bývalá tvrz byla údajně vystavěna okolo roku 1300 hamerníkem Kuncmanem, pravděpodobně prvním rychtářem města. Ve 14. století se vystřídalo v jejím držení ještě několik hamerníků, od konce 14. století se stala obydlím městských rychtářů. Kromě toho byla součástí městského opevnění. V 2. polovině 15. století byla přestavěna v pozdně gotickém slohu, na přelomu 17. a 18. století pak proběhly barokní úpravy. V letech 1820-1878 byla využívána jako škola, od roku 1937 se zde nacházelo městské muzeum, od roku 1992 jsou zde umístěny sbírky Regionálního muzea.

popis

Tvrz je jednopatrová obdélná, v jádře pozdně gotická budova s mansardovou střechou. Stojí na skalnatém ostrohu nad řekou Sázavou v sousedství kostela sv. Prokopa v centru města.
    Autorský kolektiv: Hrady a zámky na Moravě, 10.2. 2016