Barokní socha sv. Floriána z roku 1741 v podobě římského vojáka ve zbroji s andělíčkem, který hasí hořící dům vodou z vědra u jeho nohou. Socha se nachází v horní části návsi před bývalou rezidencí - zámečkem.
socha sv. Floriána v Popicích
© Jan P. Štěpánek 09/2015
Graficke pismenko Barokní socha sv. Floriána z roku 1741 umístěná před hlavním průčelím bývalé křižovnické rezidence probošta - zámečku - v Popicích u Znojma. Původně byla socha umístěna níže na návsi, ale z důvodu rostoucího provozu byla přesunuta do bezpečnějšího předprostoru zámečku. Socha má podobu světce zpodobněného jako římský voják ve zbroji s bohatě sochařsky zřaseným pláštěm. V pravé ruce drží kopí s praporcem. Atypicky však v levé ruce nedrží typické vědro, kterým by hasil požár, ale vztahuje jí k nebi, kam směřuje i svůj pohled. Vědro s vodou drží malý andělíček u levé nohy světce, kterým hasí požár hořícího domu. Socha stojí na ...

socha, monument
     Znojmo  (ZN)