Moje místa 0
Spletitý systém chodeb o několika patrech se rozprostírá na velké ploše pod obcí, ale hlavně pod přírodní památkou U Kapličky. Vznikl hlavně v 17. stol. a sloužil k hospodářským účelům, ale také k ochraně obyvatel ve válečných obdobích.
Jeden ze vstupů do podzemí
© Luděk Vláčil 02/2016
Graficke pismenko Obec Hostěradice se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Znojmo. Pod obcí a jejím okolím je vyhlouben spletitý systém chodeb, který se rozprostírá na velké ploše, ale hlavně pod přírodní památkou U kapličky. V chodbách se nacházejí řady letopočtů, z nichž nejstarší je z r. 1781, a nápisů psaných švabachem. U některých letopočtů jsou i jména. Podzemní labyrint se nachází v několika patrech podzemí. Z důvodu různých navážek, zazdívek a závalů, ke kterým dochází i dnes, je na mnoha místech přerušen. Některé části jsou již zcela nepřístupné a labyrint už nebude nikdy přesně zdokumentován. V současné době jsou ...
Luděk Vláčil- zdroj: informační cedule a další, 12.2. 2016

historie

První podzemní prostory hloubili hostěradičtí zřejmě již před třicetiletou válkou a sloužily patrně k uložení vína a potravin, protože v té době většina obyvatel vlastnila kus pastvin a vinohrad. V letech 1618-1648, za třicetileté války, bylo podzemí rozšiřováno a hlavním cílem byla ochrana obyvatelstva a majetku před potulnými rabujícími vojsky. Chodby lidé využívali jako úkryt i během napoleonských válek na počátku 19. století. Podzemní