Zřejmě v 16. stol. za Krčmů z Koněpas vznikl ve vsi dvůr a tvrz, později přestavěná na zámeček. V r. 1834 za Mannerů byl upraven klasicistně a později přebudován na sýpku a ubytovnu pro čeledíny. V r. 1930 statek zanikl a v následujících letech byl spolu se zámečkem značně přestavěn a zmodernizován.
Hlavní obrázek místa
jižní průčelí dochovaného zámeckého křídla od jihovýchodu s patrným místem ubourání navazujícícho východního křídla zámku
© Jan P. Štěpánek 02/2016
Graficke pismenko Obec Kojátky leží v Jihomoravském kraji v okrese Vyškov, asi 3 km severovýchodně od města Bučovice. Na návsi u hlavní silnice jsou pozůstatky dvora a zámečku, který býval tvrzí. Dnes je to místo, na němž stojí domy č. p. 22 a 96. V blízkých Bučovicích stojí rozlehlý zámek se zahradou, který dnes slouží jako muzeum. Nedaleko je také velmi zajímavý zámek, zvaný Nové Zámky u Nesovic. Ten však není veřejnosti přístupný a můžete jej obdivovat pouze zpovzdálí.

historie

První písemná zmínka o vsi Kojátky (Kojatka) pochází z roku 1358, kdy je připomínán vladyka Diva z Kojátek. V roce 1412 náležela ves rodu z Bánic. Je tedy možné, že již v té době zde stál nějaký opevněný dvorec či tvrz. Většinou se však uvádí vznik tvrze až v 16. století jako renesanční stavby za Krčmů z Koněpas. V roce 1603 postoupil Jan Šebor Krčma z Koněpas tvrz se vsí Kryštofu Martínkovskému z Rosic. Poté se majitelé rychle střídali, protože

Luděk Vláčil - zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, I., https://cs.wikipedia.org , Hrady a zámky na Moravě a další, 2.2. 2016