Hrady.cz
Venkovský novoklasicistní zámeček z roku 1860 postavený mlynářem Václavem Prokešem. Stavba s členitou průčelní fasádou a původně i věžovitým rizalitem a boční přístavbou. Jako rodinné sídlo sloužil ždánickým mlynářům po několik generací.
Průčelní zdobná fasáda. Stav z roku 2015.
Graficke pismenko Obec Staré Ždánice leží severozápadně od Pardubic, v západním sousedství silnice II/333 spojující Lázně Bohdaneč a Hradec Králové. Jako ves je prvně zmiňována r. 1339 a její nejvýznamnější památkou je raně gotický kostel sv. Václava, doložený již r. 1358.
2.2. 2016

historie

Zámeček Staré Ždánice, takzvaná „mlynářská vila“, byl postaven mlynářem Václavem Prokešem po roce 1860, kdy do Ždánic přichází rod Prokešů a na spáleništi starého mlýna staví mlýn nový, již zděný a kamenný. Jakožto nejmovitější rodina obce si nedlouho po stavbě mlýna nechává postavit honosnou vilu, tehdy na okraji obce, na rozcestí u křížku. Budova je postavena v novoklasicistním stylu s dekorativní čelní fasádou a věžovitým rizalitem. Postupně

Nathaniel Filip, 29.1. 2016