Hrady.cz
Barokní kaple Nejsvětější Trojice postavena r. 1725 nákladem staroměstského měšťana Fr. J. Masera, tehdejšího nájemce sedleckého dvora. Zakryta mansardovou střechou, nad průčelím je zvonice. Interiér zdoben pilastry se štukovými hlavicemi, klenba stropními malbami. O nedělích pravidelné bohoslužby.
Průčelí kaple v Sedlci
© Jiří Špaček, 01/2016
Graficke pismenko Sedlec je historická ves, městská čtvrť a katastrální území rozkládající se na severu Prahy při levém břehu Vltavy. V roce 1923 byl Sedlec zařazen do městského obvodu Praha XIX–Dejvice, roku 1949 byl dejvický městský obvod transformován v nový obvod Praha 6, označení Praha 6 získal i obvod vzniklý v roce 1960 a později i jeho centrální městská část. Do 31. prosince 2004 náležel celý Sedlec do městské části Praha-Suchdol. Poté, co se obyvatelé tzv. Dolního Sedlce vyslovili v petici pro převedení pod městskou část Praha 6, bylo na jednání zástupců městských částí Prahy-Suchdola a Prahy 6 dohodnuto vymezení nové hranice obou městských částí ...
28.1. 2016

historie

Římskokatolická kaple Nejsvětější Trojice v Sedlci byla postavena v r. 1725 a nese typické znaky barokního slohu. Je postavena na křížovém půdorysu s charakteristickými silnými, zakřivenými stěnami. Nad průčelím je umístěna zvonice. Kaple je zakryta mansardovou střechou. Vyniká nádhernými architektonickými prvky, propracovanými stavebními detaily a dokonalým řemeslným zpracováním. Výzdoba vnitřního prostoru nijak nezaostává za úrovní vnějšího

Jiří Špaček (s využitím internetových stránek wikipedie a informací farnosti u sv. Matěje), 28.1. 2016