Areál byl otevřen 1. 5. 1999. Hlavní atrakcí je obrovská dřevěná "replika" bájného trójského koně z řecké mytologie s vyhlídkou v jeho hlavě. Od r. 2002 je součástí areálu malá sklářská huť, kde se vyrábí repliky historického skla, a od r. 2014 i keramická dílna.
Trójský kůň s vyhlídkou
© Luděk Vláčil 07/2012
Graficke pismenko Obec Bouzov se nachází v Olomouckém kraji v okrese Olomouc jihozápadně od města Loštice. Areál je v těsné blízkosti pohádkového hradu Bouzova a jsou v něm k vidění repliky středověkých válečných zbraní a strojů. Seznámíte se zde také s vrhacím prakem, šípometem nebo obléhací věží. Jsou zde zastoupené hlavně zbraně z doby husitské - píšťaly, hákovnice a houfnice. Dozvíte se vše o jejich použití a další zajímavosti. Na střelnici si sami můžete některé zbraně vyzkoušet. Hlavní atrakcí a dominantou celého areálu je však obrovská dřevěná "replika" bájného trójského koně z řecké mytologie vysoká 15 m, dlouhá 16 m ...

historie

Unikátní dřevěný Trójský kůň umístěn na Bouzově stojí již na svém druhém místě. Původně byl umístěn v devadesátých letech 20.století před vchodem do hradu Helfštýna, jako součást expozice starodávných dobývacích strojů. Jedná se o velmi zajímavý typ rozhledny, který je turisty velmi oblíben. Vstupuje se koňskou zadnicí a vyhlídková plošina je z prostoru očí. Dokonalý výhled je tedy bohužel omezen. Výška stavby činí 15 m, a na vyhlídku vede 52

Ivo Rozehnal - zdroje - web rozhledny.cz, galeriebouzov.webpark.cz, 24.1. 2016