Na místě nynějšího kostela stával původní již v době gotiky. Úpravy stavby ke konci 17. století. Současný kostel sv. Václava postaven v roce 1821. Jednolodní stavba s pravoúhle ukončeným presbytářem a hranolovou věží. Roku 1959 kostel nově vysvěcen.
Kostel sv. Václava v Bílém Podolí
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Městys Bílé Podolí leží 9 km severovýchodně od Čáslavi, 14 km východně od Kutné Hory a 11 km jihozápadně od Přelouče. Historický status městyse z r. 1554 byl obci vrácen od ledna 2007. Kostel sv. Václava stojí v centru na návsi u silnice III. třídy, která kolem něj prochází ze Semtěše do Zbyslavi.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1307. Podle názoru odborníků se lze domnívat, že na místě dnešního kostela stával kostel již v době gotiky. Gotický portál ze 13. století je ozdobou i současného kostela. Jako farní kostel vznikl pravděpodobně v 16. století. V roce 1620 po bitvě na Bílé Hoře byl kostel uzavřen a fara zrušena. Úpravy stavby jsou doloženy ke konci 17. století. Z roku 1679 pochází dosud dochovaný hlavní oltář, který dal

popis

Je jednolodní s pravoúhle ukončeným presbytářem a hranolovou věží v západním průčelí. Vnitřek je plochostropý, hlavní oltář je raně barokní z roku 1679 s obrazem z roku 1829 od V. Andrese. Roku 1714 byl pořízen zvon a roku 1717 druhý. Ten byl ale za první světové války rekvírován. Roku 1925 byl pro kostel zakoupen zvon nový. Ve druhé světové válce byl opět rekvírován a již žádný nový nebyl instalován.

Kutná Hora  (KH)
    Bílé Podolí