Kaple sv. Jana Nepomuckého z r. 1734 v původně samostatné vsi Nenakonice, dnes části obce Věrovany. Uvnitř vyřezávaný oltář doplněný obrazem světce, v interiéru lidové sošky svatých. Před kaplí kříž z r. 1900 zbudovaný nákladem rodiny Dvořáčkových.
Graficke pismenko Nenakonice bývala samostatná vesnice, ležící při jednom z mlýnských náhonů pravého břehu Moravy. První písemná zmínka sahá již do roku 1131, kdy je uvedena v soupisu majetků sepsaným Jindřichem Zdíkem pro olomouckou kapitulu. Dnes je spolu s Rakodavy částí obce Věrovany. V samotných Nenakonicích je proboštský zámeček a na návsi kaple sv. Jana Nepomuckého. Kaple má obdélný tvar s půlkruhovým závěrem. Po stranách jsou v zadní části prolomeny okenice s půlkruhovým zaklenutím. Přední prostor tvoří věž zvonice se vstupem čtvercového půdorysu. Nad vstupními dveřmi je na žluté fasádě v bílé tabulce letopočet LP 1734, který značí vznik stavby. Horní ...
Ivo Rozehnal, 19.1. 2016