Sušárna chmele v Odrlicích je zcela ojedinělou památkou dokládající zpracování chmele na konci 19. stol. a v 1. pol. 20. stol. V r. 1953 vyhořela, poté byla provizorně zastřešena. Od r. 1958 je nemovitou kulturní památkou. V letech 2011-2015 rekonstruována.
© Luděk Vláčil 01/2016
Graficke pismenko Unikátní sušárnu chmele z 19. století, která je jedinou sušárnou chmele z nepálených cihel v České republice, naleznete ve vsi Odrlice. Vesnice je část obce Senice na Hané v okrese Olomouc v Olomouckém kraji. K dalším nemovitým kulturním památkám v Odrlicích patří venkovské usedlosti č. p. 6 a 7. Na návsi stojí novorománská kaple sv. Cyrila a Metoděje. V nedaleké obci Cholina je hanácké muzeum, zajímavá fara, jež bývala tvrzí, novogotický kostel a záloženská dvorana.

historie

Významnou technickou památku, která nemá na Moravě obdobu, postavil tehdy pokrokový zemědělec Jan Staroštík v 70. letech 19. století. Sušárna chmele v Odrlicích dokládá postupný vývoj zpracování chmele na Hané. Chmel se v ní sušil nejprve takzvanou studenou cestou, proudem čerstvého vzduchu, který procházel štěrbinami ve zdech budovy. Sušárny tohoto tipu bývaly obvykle v podkroví obytných statků, nikoliv v samostatném objektu. V roce 1928 byla

technická památka
     Olomouc  (OL)