Hrady.cz
Barokní kaple sv. Barbory v Ludéřově u silnice na Střížov pochází z 2. pol. 18. stol. Do r. 1884, kdy byla postavena na návsi kaple P. Marie Růžencové, byla jedinou sakrální stavbou ve vsi. V r. 1958 byla zapsána do státního seznamu nemovitých kulturních památek.
© Luděk Vláčil 01/2016
Graficke pismenko Ves Ludéřov se nachází v Olomouckém kraji v okrese Olomouc asi 1 km od obce Drahanovice, jejíž je součástí. V severovýchodní části vesnice, při hlavní silnici směrem na Střížov, stojí malá barokní kaple sv. Barbory. Kaple má čtvercový půdorys s půlkruhovým zakončením. K dalším zajímavostem Ludéřova patří například barokní sýpka s pozůstatky staré tvrze, kaple Panny Marie Růžencové z r. 1884, památník Svatopluka Čecha z r. 1908 nebo pomník svobody od akademického sochaře J. Pelikána. Vesnicí prochází zeleně značená turistická stezka, která vede kolem nedaleké zajímavé archeologické lokality označované jako keltská svatyně.
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.cernavez.cz, http://www.turistika.cz a další., 11.1. 2016

historie

Barokní kaple sv. Barbory v Ludéřově pochází z druhé poloviny 18. století. Do roku 1884, kdy byla postavena na návsi, v místě původní dřevěné zvonice, kaple Panny Marie Růžencové, byla hlavní a také jedinou sakrální stavbou ve vsi. V roce 1958 byla zapsána do státního seznamu nemovitých kulturních památek.