Hrady.cz
Kaple byla postavena v r. 1884 na místě starší dřevěné zvonice z r. 1808. Zvon z kaple byl za II. světové války roztaven. V r. 1946 byl pořízen nový zvon, který ale brzy praskl. Další zvon byl ulit v r. 1974 v Brodku u Přerova. Před kaplí je sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého z r. 1710.
Kaple z r. 1884.
© Luděk Vláčil 01/2016
Graficke pismenko Ves Ludéřov je částí obce Drahanovice nacházející se v okrese Olomouc v Olomouckém kraji. Na návsi u hasičské zbrojnice stojí kaple P. Marie Růžencové z r. 1884 a barokní sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého z r. 1710. Před hasičskou zbrojnicí je pískovcová socha sv. Floriána z r. 2012. K dalším zajímavostem Ludéřova patří například barokní sýpka s pozůstatky staré tvrze, kaple sv Barbory z druhé poloviny 18. stol., památník Svatopluka Čecha z r. 1908 nebo pomník svobody od akademického sochaře J. Pelikána. Nad vesnicí se nachází archeologická lokalita označovaná jako keltská svatyně s 4 metry vysokým novodobým kamenným obeliskem.
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.cernavez.cz, http://www.turistika.cz a další., 11.1. 2016

historie

Kdy ves vznikla, není známo. Poprvé je zmiňována v roce 1349, kdy zde sídlil Ludéř z Ludéřova. V roce 1808 byla na návsi postavena dřevěná zvonice. V roce 1884 byla na jejím místě postavena současná zděná kaple Panny Marie Růžencové. Do báně na vrcholku věže byly uloženy pamětní listiny z let 1808 a 1884. Zvon z kaple byl za II. světové války zabaven nacisty a použit na válečné účely. V roce 1946 byl do kaple pořízen nový zvon, který ale brzy