Kostel sv. Petra a Pavla byl vybudován v novogotickém slohu v letech 1881-1884 podle návrhu architekta Gustava Meretty na místě starší románské kaple a pozdějšího gotického kostela. V r. 1931 provedena rekonstrukce střechy a v r. 1998 výměna podlahy.
© Luděk Vláčil 12/2015
Graficke pismenko Obec Rataje se nachází ve Zlínském kraji v okrese Kroměříž. V jejím centru u hlavní silnice stojí kostel sv. Petra a Pavla. Jeho dvě věže v průčelí vytvářejí výraznou dominantu. Kostel obklopoval starý hřbitov. Dnes je většina náhrobků umístěna u obvodové hřbitovní zdi. Kostel je postaven v novogotickém slohu, který mu dodává starobylý vzhled.

historie

Již v 11. století měla stát v Ratajích románská kaple, která byla postupně přestavována a rozšiřována, až se z ní stal gotický kostel. Fara v Ratajích údajně stála již v roce 1220. Později měla farnost zaniknout. V roce 1550 byla v Ratajích zřízena bratrská škola. Do roku 1570, kdy se stala opět samostatnou, byla vesnice přifařena ke zdounské farnosti. Dne 21.8.1740 byl kostel v Ratajích konsekrován olomouckým biskupem Jakubem Arnoštem