V l. 1764-1768 byl na místě staršího kostela sv. Petra vybudován dnešní barokní kostel sv. Bartoloměje. V r. 1799 kostelní věž zničil blesk, poté byla postavena nová. Od r. 1855 byla v Počenicích pouze kurácie, která byla v r. 1889 povýšena na faru. Do r. 1910 byl kolem kostela také hřbitov.
© Luděk Vláčil 12/2015
Graficke pismenko Starobylá ves Počenice leží ve Zlínském kraji na západ od Kroměříže a prvně je zmiňována již r. 1283. Prochází jí silnice II/428 vedoucí z Kroměříže do města Morkovice-Slížany. Ves je od r. 1960 částí obce zvané Počenice-Tetětice, která vznikla připojením menší vsi Tetětice prvně doložené r. 1358 jako statek. Ta leží na téže silnici, jen poněkud východněji. Protože dvě středověké počenické tvrze (viz samostatné heslo) zanikly beze stop, nejvýznamnější místní památky nyní představují barokní kostel sv. Bartoloměje z let 1764-1768 a socha sv. Josefa z r. 1767.
6.2. 2016

historie

Počenice byly původně rozděleny na dvě části, které oddělovalo údolí Uhřického potoka, do něhož se těsně nad obcí vlévá Slížanský potok. Každá z obou částí užívala svou pečeť, měla vlastní tvrz a již počátkem 15. století jsou doloženy také dva kostely. V dolní části byl kostel sv. Gotharda (doložen r. 1407) a v horní části stál vedle tvrze kostel sv. Petra (doložen r. 1412). Kostel sv. Gotharda zanikl kolem roku 1590 a kostel sv. Petra spravoval

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pocenice.cz, http://soubory.mesto-kromeriz.cz a další, 18.2. 2016

Zlínský kraj