hrad Vrbice

Furwitz, Furbitz
Zaniklý, středověký hrádek byl postaven pravděpodobně majiteli nedaleké vsi Vrbice, nyní části obce Hořovičky. Byl objeven až roku 2013, ale zbytky sond svědčí o nějaké formě výzkumu či nelegálních výkopů před mnoha lety. Z obranných konstrukcí hrádku se zachoval pouze příkop a val.
P/ohled na hradiště přes příkop od západu
© Prudký Martin, 12/2015
Graficke pismenko Hrádek stál na prostředním ze tří kopců severovýchodně od vsi Vrbice. Je přístupný od samoty stojící nedaleko silnice z Vrbice do Děkova. Nevede k němu žádná cesta a je třeba se prodrat skrze křoviny. Doporučuji návštěvu v době vegetačního klidu.
31.12. 2015

historie

Hrádek neznámého jména byl objeven teprve v listopadu 2013. Pozůstatky amatérských výkopů na hradišti ale svědčí o nějaké formě výzkumů před mnoha lety. Jeho vznik patrně souvisel s majiteli nedalekých vsí Vrbice, Bedlna či Děkova. První písemná zmínka o Vrbici a Bedlně pochází z roku 1275, když si dělili majetek synové Sulislava z Trnovan, Bohuslav a Sulislav. O sto let později, roku 1382, byla jako odúmrť po zemřelých sourozencích Hanuši a

Rakovník  (RA)
    Vrbice