Kaple Panny Marie Pomocné s kamenným křížem stojí na návsi ve Skalici nad Svitavou. Pochází z r. 1926 a je postavena nedaleko místa zaniklé starší kaple z r. 1888.
© Luděk Vláčil 12/2015
Graficke pismenko Obec Skalice nad Svitavou leží v Jihomoravském kraji v okrese Blansko 13 km severně od Blanska a 4 km jihozápadně od Boskovic. Kaple Panny Marie Pomocné z roku 1926 je postavena nedaleko místa, kde stávala starší kaple z roku 1888. Nachází se v nejstarší části obce u hlavní silnice. Kaple stojí naproti hasičské zbrojnici nedaleko železničního nádraží se starou vodárnou, z něhož vycházejí dvě turistické stezky. Zeleně značená stezka prochází kolem rozhledny Malý Chlum a Rolínkova sousoší husitských bojovníků dále směrem na Černou Horu. Červeně značená stezka vede k boskovické baště a hradu.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1228, kdy se píše o osadě přináležející k převorství opatovickému. V letech 1341 a 1348 se připomíná Ješek v Doubravici a na Skalici. Později ves patřila k panství Boskovice. První zmínka o sakrální stavbě ve Skalici pochází z roku 1888, kdy bylo započato se stavbou kaple a ocelového kříže vedle statku, usedlosti č. 4 (dnešní stolařství p. Vašíčka). Tato stavba byla později zbořena a kříž byl