Moje místa 0
Ves Hvozdečko, nyní část obce Bouzov, se poprvé připomíná v r. 1382. Na návsi, zřejmě v místě starší dřevěné kaple, byla r. 1833 postavena zděná kaple Nejsvětější Trojice s lucernou, ve které je zvon z téhož roku s reliéfem sv. Vojtěcha. U kaple stojí kamenný kříž z r. 1826.
© Luděk Vláčil 12/2015
Graficke pismenko Ves Hvozdečko je částí obce Bouzov nacházející se v okrese Olomouc. První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1382. Další zmínka je z roku 1408, kdy ves i panství získali páni z Kunštátu a Poděbrad. Na návsi, zřejmě v místě starší dřevěné kaple, byla roku 1833 (někdy bývá uváděn rok 1836) postavena zděná kaple Nejsvětější Trojice (často se uvádí jako kaple Panny Marie, ale na oficiálních stránkách Národního památkového ústavu je uvedena kaple Nejsvětější Trojice). U kaple stojí kamenný kříž s Ukřižováním Ježíše Krista z roku 1826 se dvěma konzolami, na kterých jsou postavy P. Marie a sv. Jana Evangelisty.
Luděk Vláčil - zdroj:http://pamatkovykatalog.cz/, http://www.npu.cz, https://cs.wikipedia.org, Umělecké památky Moravy a Slezska, http://www.wikiwand.com/cs/Hvozdečko, 15.12. 2015

popis

Kaple je drobná podélná, valeně zaklenutá stavba s výsečemi a konchou (typ kulové klenby). V průčelí je portál se segmentovým záklenkem, na němž je nápis A. D. 1833. Na vrcholu střechy se nachází polygonální lucerna, v níž je zavěšen zvon s reliéfem sv. Vojtěcha, ulitý v roce 1833 Leopoldem Františkem Stankem z Olomouce. Na bocích kaple jsou fasády prolomeny obdélnými okny s půlkruhovými záklenky. V interiéru kaple je oltář z roku 1902.

Luděk Vláčil - zdroj: http://pamatkovykatalog.cz/, Umělecké památky Moravy a Slezska, 15.12. 2015