Moje místa 0
Farní kostel vznikl v l. 1727–1728 přestavbou goticko–renesanční hradní kaple ze 2. čtvrtiny 16. stol. Je však možné, že kaple sv. Gotharda pochází již z doby vzniku hradu. Uvnitř jsou hroby pánů z Bergů. U vchodu stojí misijní kříž z roku 1854. Kolem kostela je hřbitov obehnaný mohutnou zdí.
© Luděk Vláčil 10/2016
Graficke pismenko Obec Bouzov leží v okrese Olomouc. Její hlavní dominantou a turistickým cílem je hrad. Pod ním stojí jednolodní farní kostel sv. Gotharda s boční kaplí, v němž se nachází hrobka tří bouzovských pánů z Bergů. Cennou památkou kostela je kamenný obraz zřejmě ze 16. století. Z původních tří zvonů z 18. století zůstal pouze jeden. Zbylé dva pocházejí z roku 1916. Kostel má celkem tři oltáře. U vchodu stojí misijní kříž z roku 1854. Kolem kostela je malý hřbitov obehnaný mohutnou zdí. Na něm jsou pochováni i někteří faráři, např. Jan Jiří Böhm a Jindřich Schwarz. U kostela se nachází budova fary a historický areál Bouzov s velkým dřevěným trojským koněm.

historie

Zřejmě ve 2. čtvrtině 16. století vznikla v místě dnešního kostela goticko–renesanční hradní kaple. Je však možné, že kaple sv. Gotharda vznikla již v době vzniku hradu, protože na hradě samotném žádná nebyla. V kapli sv. Gotharda se nacházela také hrobka pánů Bouzova. Později byl její plochý strop zaklenut. V letech 1727–1728 byla kaple přestavěna na kostel a v jeho blízkosti vznikla ve stejné době také fara. Do té doby byl farním kostelem pro

Luděk Vláčil - zdroj: Umělecké památky Moravy a Slezska, http://farnostiot.webnode.cz, 25.12. 2015