První zmínka o vsi pochází z r. 1349, kdy se stala majetkem Jana z Bouzova. Pozdně gotická tvrz v Podolí je prvně zmiňována v r. 1564, kdy zde sídlili Potštátští z Prusínovic. Později byla tvrz renesančně přestavěna. V r. 1617 ji i se vsí koupil Fridrich z Oppersdorfu.
© Luděk Vláčil 12/2015
Graficke pismenko Vesnice Podolí se nachází asi 2 km na severovýchod od Bouzova, jehož je součástí. Budova s půdorysem písmene L na okraji vsi na pravé straně silnice do Bouzova je pozůstatkem staré renesanční tvrze. Na jejím průčelí jsou do zdi zasazeny tři pískovcové erby s letopočtem 1740 a na jihozápadním nároží je mohutný kamenný pilíř. K budově tvrze ze severní strany přiléhá nízký přízemní objekt, v němž jsou zachovány valené klenby na masivních středových pilířích. Budova tvrze s hospodářským dvorem dnes slouží k bydlení.
Luděk Vláčil - Zdroj: http://www.turistika.cz, publikace-Moravskou cestou po technických památkách: od Bouzova přes Litovel k Olomouci., 8.12. 2015

historie

Ves Podolí je poprvé připomínána v roce 1349, kdy se stala majetkem Jana z Bouzova a od té doby byla součástí bouzovského panství. Pozdně gotická tvrz v Podolí je prvně zmiňována v roce 1564, sídlili zde Potštátští z Prusínovic. V roce 1586 získal bouzovské panství Hynek Petr Nakser z Chotějovic. Později byla tvrz renesančně přestavěna. V roce 1617 ji i se vsí koupil Fridrich z Oppersdorfu.