Kaple postavena v r. 1882 na místě starší zvonice. Později několikrát rekonstruována. V květnu 1945 zasažena věž kaple dělostřeleckým granátem. Před kaplí je socha P. Marie zhotovená sochařským mistrem Antonínem Beckem z Kroměříže. Dnes je socha nahrazena replikou a originál umístěn v kapli.
© Luděk Vláčil 12/2015
Graficke pismenko Obec se nachází v úrodné krajině rovinaté Hané mezi městy Litovel a Šternberk v Olomouckém kraji. K pamětihodnostem obce patří kaple sv. Marty z r. 1882 stojící u hlavní silnice na návsi naproti areálu augustiniánského zámku, jenž byl postaven v místě tvrze pánů ze Žerotínů. Před kaplí stojí replika původní sochy P. Marie od Antonína Becka, která je dnes zrestaurována a umístěna v kapli.

historie

První písemná zmínka o obci Žerotín pochází z listiny z roku 1131, ve které biskup Zdík převádí část vsi s dalšími vesnicemi od kostela sv. Petra na nově vzniklý kostel sv. Václava. Později se ves Žerotín stává majetkem místního vladyckého rodu pánů ze Žerotína. Žerotínové byli (vymřeli po meči v r. 1985) starým významným moravským šlechtickým rodem, který se již v době předhabsburské řadil mezi nejpřednější rody. V roce 1480 majetky koupil

Olomouc  (OL)
    Žerotín