Barokní kostel sv. Mikuláše ve Třtici byl postaven ve 2. čtvrtině 18. století podle plánů Fr. I. Prée na místě gotické stavby zničené za husitských válek. Současná podoba pochází z r. 1840. Vnitřní zařízení novogotické z 19. stol., jediný dochovaný zvon z r. 1607. Od r. 1999 kostel nevyužíván.
Kostel ve Třtici
© Jiří Špaček, 08/2014
Graficke pismenko Obec Třtice s necelými 500 obyvateli je prvně zmiňována r. 1352, ale její původ je mnohem starší, neboť již ve 13. stol. tu stál kostel. Leží severně od údolní nivy potoka Loděnice a prochází jí silnice III. třídy, která vychází ve Mšeci ze silnice I/16 k jihozápadu, kříží karlovarskou silnici I/6 a pokračuje k lesnímu nádraží Řevničov. Přímo na návsi se nachází barokní stavba kostela sv. Mikuláše.
Jižně od obce protéká potok Loděnice, lidově zvaný Kačák, který napájí soustavu rybníků. Na jeho březích je vyhledávaná rekreační chatová oblast, kempy a přírodní rezervace V Bahnech, která od r. 1952 chrání rašelinnou a slatinnou louku o rozloze asi 8,5 ha.
2.12. 2015

historie

Uprostřed obce Třtice stojí na mírném návrší kostel svatého Mikuláše. První zmínky o kostelu pocházejí podle obecní kroniky od Bohuslava Balbína, který dosvědčuje, že vlastního plebána měl již ve 13. století. Fara byla za husitských válek opuštěna a původně gotická stavba byla vypálena. Podle dokladů pražského arcibiskupství byl vypálený kostel znovu postaven ve druhé čtvrtině 18. století. Stavba byla vybudována v barokní podobě podle plánů

Jiří Špaček (s využitím webových stránek obce a farnosti Nové Strašecí), 5.12. 2015
    Zaniklá tvrz Třtice
    Severovýchodně od Krušovic ve farnosti Strašecké leží ves Třtice, kdež před časy tvrz bývala, na ten čas však nic takového znáti nelze. Ves bývala ode dávných dob částí panství Křivoklátského a králové bývali pány podacími fary zdejší, ale kromě toho tu býval při tvrzi dvůr, k němuž patřívalo několik dvorů kmecích, a držitelé tohoto statku zavázáni byli ke Hrádku službami Manskými. Po smrti Jaroslava Kvasnice vyprosil si statek ten na králi Jan

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého VIII., 20.2. 2017