Moje místa 0
Obec Liboš je prvně zmíněna v r. 1078. V r. 1732 byla v obci postavena kaple Povýšení svatého Kříže. Během 1. světové války přišla o bronzový zvon. V r. 1918 objednán nový ocelový zvon v ocelárně v Řepčíně. Při opravě v r. 1927 manželé Loutočtí darovali do kaple nový zvon.
© Luděk Vláčil 11/2015
Graficke pismenko Obec Liboš se nachází v úrodné rovině střední Hané v okrese Olomouc severně od obce Štěpánov, s nímž je stavebně již prakticky spojena. Při severním okraji obce směrem na Hnojice stojí opravená kaplička Povýšení sv. Kříže.

historie

První zmínka o vsi Liboš pochází již z roku 1078. V roce 1732 byla v obci postavena a vysvěcena kaple Povýšení svatého Kříže. V průběhu let byla několikrát opravena střecha a byl doplněn obraz. Během 1. světové války byl z kaple zabaven a roztaven bronzový zvon. V roce 1918 byl objednán nový ocelový zvon v ocelárně v Řepčíně. V roce 1927 byla kaple opravena a při této příležitosti manželé Loutočtí darovali nový zvon. Bohoslužby se v kapli konaly