Gotický hřbitovní kostel pocházející z první poloviny 14. stol. Po úderu bleskem v r. 1648 vyhořel a kromě jiných škod přišel o původní gotickou klenbu. Jeho kompletní opravy byly dokončeny až v r. 1920. V lodi kostela se nachází 15 renesančních náhrobků významných osobností města.
kostel U Svatých
vstupní brána
Graficke pismenko Domažlický kostel U Svatých představuje jednu z nejstarších zachovalých historických památek Chodska. Jeho gotické stavební prvky prozrazují, že vznikl v první polovině 14. stol. Svou pozdější podobu získal stavební přestavbou v období vrcholné gotiky. Pohromu pro kostel představoval zásah bleskem v roce 1648 a následný ničivý požár, při kterém došlo ke zřícení původní klenby lodi. Různé fáze stavebních úprav pak byly kompletně dokončeny až v r. 1920. Kostel v minulosti sloužil jako farní chrám Chodů a centrum náboženského života pro občany z Domažlic a okolních obcí. Na přilehlém hřbitově je pohřbeno mnoho významných osobností ...
Stanislav Drda, 28.11. 2015

Domažlice  (DO)