Současný kostel je pozdně barokní stavba z roku 1783. Jednolodní zděná stavba s vestavěnou věžičkou, v níž uvnitř zaujme především hlavní oltář. Varhany jsou umístěny na kůru. V roce 1993 byl kostel vyhlášen kulturní památkou.
Kostel Narození Panny Marie v Jamarticích u Rýmařova
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Obec Jamartice, od roku 1961 místní část města Rýmařov, leží 5 km východně od Rýmařova. Severněji od ní najdeme silnici I/11 vedoucí ze Šumperka přes Bruntál do Opavy. Vlastní obec leží nepatrně jižněji u silnice II/370 vedoucí z Rýmařova do Břidličné. A právě u této silnice, asi v polovině obce, najdeme kostel Narození Panny Marie.

historie

První zmínka o vsi pochází z roku 1398. Z nejasných zpráv vyplývá, že ke konci 15. století zde již nějaký kostelík stával. Patrně byl dřevěný a žádné další zprávy se o něm nezachovaly. Současný římskokatolický kostel Narození Panny Marie je pozdně barokní stavba z roku 1783. Nese typické rysy pozdního baroka. Mezi ně patří kontrast mezi vnější jednoduchostí a vnitřní zdobností. Ani kostel v Jamarticích zvenku nijak nezaujme. Vnitřku kostela však

Pavel Vítek – zdroj: Kostel Narození Panny Marie v Jamarticích, Rýmařovský horizont 17/2007, 18.11. 2015

popis

Kostel je jednolodní zděná stavba s vestavěnou věžičkou. Ta byla v roce 1848 poškozena zásahem blesku, vzápětí ale byla opravena. Zvenku kostel ničím nezaujme. Obdélníkový půdorys, hladké fasády a nepočetná okna s obloukovým záklenkem bez vitráží. Po vstupu nízkým zádveřím do lodi však okamžitě zaujme především hlavní oltář. Dominuje mu obraz Narození Panny Marie. Hlavní oltář i ostatní původní vybavení kostela spojuje ornamentální řezbářské