Lafayettův dům

bývalá rychta
Jižně od Náměstí Míru v Ryžovišti stojí renovovaný empírový dům. Jedná se o bývalou rychtu. V domě byl po zadržení krátkou dobu vězněn francouzský generál Lafayette. V té době byl na útěku z olomouckého vězení. Budova je soukromým majetkem a pro veřejnost je nepřístupná.
Lafayettův dům v Ryžovišti
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Obec Ryžoviště leží 9 km jihovýchodně od Rýmařova, 15 km jihozápadně od Bruntálu a 17 km severně od Šternberka. Tzv. Lafayettův dům stojí jihovýchodně od náměstí.

popis

Obec Ryžoviště se původně jmenovala Braunseifen. Jižně od Náměstí Míru stojí pěkný renovovaný empírový dům. Jedná se o bývalou rychtu, která pochází z 18. století. Tomuto domu se říká Lafayettův proto, že dne 8. listopadu roku 1794 v něm byl „uvězněn“ slavný francouzský generál Lafayette. Ten byl při svém útěku z vězení zrazen koželuhem z Ryžoviště Josefem Drechslerem. Generál markýz Marie Joseph Paul La Fayette (1757-1834), představitel