Monumentální empírový kostel z let 1837–1844. Na jižní straně kostela je dřevěný misijní kříž. Před kostelem empírový kříž z roku 1825 s reliéfem Panny Marie Sedmibolestné s ornamentálně a architektonicky bohatě členěnou spodní kamennou sochařskou částí.
Kostel sv. Archanděla Michaela ve Vrbně pod Pradědem
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Město Vrbno pod Pradědem se nachází 26 km jihovýchodně od Jeseníku a 20 km severně od okresního města Bruntál. Vrbenský kostel sv. Michala najdeme na hlavním městském náměstí, Náměstí sv. Michala.

historie

Na místě současného kostela stávala kaple sv. Michala, která byla v r. 1626 zničena protestanty. Na příkaz místodržícího von Elkerhausena byl v letech 1634-1637 postaven renesanční farní kostel sv. Michala. V důsledku růstu počtu obyvatel se v r. 1790 začalo uvažovat o výstavbě nového kostela. V r. 1837 bylo rozhodnuto o zbourání stávajícího kostela a o stavbě nového. Téhož roku byl kostel skutečně zbourán a roku 1838 byl slavnostně položen

popis

Kostel sv. Archanděla Michaela ve Vrbně pod Pradědem je monumentální empírová architektura neobyčejně čistého prostorového i tvarového řešení. Ovládá nejen prostor náměstí, ale i panoramatický pohled na město. Oltář kostela je umístěn na západní straně. V interiéru kostela je umístěn hlavní oltář ve tvaru antického chrámu a obrazy od Rudolfa Templera. Malba interiéru je dílem malíře Paula Assmanna z r. 1901. Na jižní straně kostela je dřevěný