Gotický kostel sv. Matouše pochází přibližně z roku 1280. Původně opevněn zdí a příkopem. Několikrát přestavován a opravován. Areál kostela dobudován r. 1849. Do areálu patří i barokní kostnice z 18. stol. stojící na hřbitově u kostela. Pseudobarokní oltář s obrazy pochází z 2. pol. 19. stol.
Kostel sv. Matouše v Lipolticích
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Lipoltice leží 5 km jižně od Přelouče, 14 km jihozápadně od Pardubic a 8 km severozápadně od Heřmanova Městce. Kostel sv. Matouše najdeme v centru obce a díky své cibulovité báni je v rovině nepřehlédnutelnou dominantou.

historie

První zmínka o Lipolticích pochází z roku 1257. Raně gotický farní kostel svatého Matouše pochází přibližně z roku 1280. Kostel původně sloužil v době ohrožení k ochraně a jako úkryt místních obyvatel i z blízkého okolí. Původně byl opevněn zdí a příkopem. Některé zbytky opevnění kostela se dochovaly dodnes. V průběhu staletí byl kostel několikrát přestavován a opravován. Gotický původ kostela je vidět na křížové klenbě a na gotickém okénku.

popis

Kostel je jednolodní s polygonálním presbytářem. Sakristie je umístěna po severní straně. V čele kostela před průčelím stojí dvoupatrová kvadratická věž. Upravena byla v roce 1909. Tehdy byl strop presbytáře vyzdoben malbou sv. Jana Nepomuckého. Do areálu chrámu patří také barokní kostnice pocházející z 18. století, umístěná na hřbitově obklopujícím kostel. Kostelní zvony byly rekvírovány za první světové války. Kostelní varhany pocházejí z

Pardubický kraj
     Pardubice  (PA)