Moje místa 0
Socha Immaculaty na náměstí v Ryžovišti pochází z roku 1733. Jde o dílo sochaře Josefa Winterhaltera. Železnou mříž obklopující sochu vyrobil někdejší starosta a kovář Franz Jäkel.
Socha Immaculaty v Ryžovišti
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Obec Ryžoviště leží 9 km jihovýchodně od Rýmařova, 15 km jihozápadně od Bruntálu a 17 km severně od Šternberka. Sochu Neposkvrněného početí Panny Marie, jinak Immaculaty, najdeme v centru obce na náměstí, v jeho jižní části.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1220. Mariánská barokní socha Panny Marie Immaculaty je dílem sochaře Josefa Winterhaltera z Olomouce. Socha byla odhalena dne 31. července roku 1733. V roce 1880 byla přesunuta na současné místo, kde původně stála radnice, která při požáru lehla popelem. Železnou mříž s kovanou železnou bránou, které obklopují sochu, vyrobil někdejší starosta a kovář Franz Jäkel.