Kaple byla postavena v neoklasicistním stylu roku 1896. Stavba byla financována rodinou Sikáčkových. Na střeše kapličky obdélníkového půdorysu je umístěna zvonička.
Kaplička Panny Marie v Urbanicích
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Obec Urbanice nalezneme 7 km severozápadně od Heřmanova Městce a 7 km jižně od Přelouče. Kaplička Panny Marie stojí na severozápadě obce u křižovatky silnic, vedoucích z Lipoltic do Turkovic a odbočky do Urbanic.

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1383. Kaplička se nalézá na rozcestí okresní silnice a cesty do vsi na okraji obce. Postavena byla roku 1896 a vysvěcena k chvále Panny Marie. Objekt byl financován rodinou Sikáčkových. Plánek na kapličku zhotovil Vilém Rudolf, stavitel z Přelouče. Kaplička je postavena v neoklasicistním stylu a lze ji považovat za architektonickou památku a dominantu obce. Kaplička má obdélníkový půdorys. Na střeše je

Pardubický kraj
     Pardubice  (PA)