Funkcionalistická vila podnikatele Alexandra Schücka vznikla v letech 1928-1930 podle plánů architektů Victora Fürtha a Ernsta Mühlsteina. Sochu Evy pro výzdobu zahradní terasy vytvořila Mary Duras. V r. 1945 byla vila znárodněna, nyní slouží jako rezidence velvyslanectví Korejské republiky.
Schückova vila
© Jiří Špaček, 11/2015

Graficke pismenko Městská část Praha-Troja leží na severním okraji hlavního města při pravém břehu Vltavy. Schückova vila stojí v dlouhé ulici Nad Kazankou, která je souběžná s Trojskou ulicí a řekou. Nejsnáze dostupná je od tramvajové nebo autobusové zastávky Trojská poblíž severního okraje nového Trojského mostu. Vila č. p. 222/39 je zdálky patrná, neboť na ní vlaje vlajka Korejské republiky. Prohlížet si ji však můžeme pouze z ulice.
13.11. 2015

historie

Vila pro významného pražského židovského podnikatele, majitele pekárenského kolosu Odkolek, podniků pro výrobu tuků a společnosti pro dovoz potravin Alexandra Schücka (1871-1936) byla postavena na vrcholu hospodářské konjunktury v letech 1928–1930. Stavba využila terénní dispozice a jižním pohledovým průčelím se otevřela k výhledu do údolí Vltavy a na protilehlý letenský hřeben, ve spodní části s parkem Stromovka. V horizontálním směru na východ

Jiří Špaček (s využitím internetových informací, zejména wikipedie), 10.11. 2015

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!