array(1) { ["OID"]=> string(5) "12561" } kaple sv. Antonína, Vajglov
Kaple postavena v roce 1908 v neogotickém stylu. Má jednu malou loď a k ní přiléhá pětiboké kněžiště bez sakristie. Kaple sv. Antonína se každoročně otevírá 13. června, na svátek Antonína Paduánského. V letech 2011-2012 proběhla rekonstrukce kaple.
Kaple sv. Antonína ve Vajglově
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Vajglov je část města Břidličná v okrese Bruntál. Nachází se 8 km jihovýchodně od Rýmařova, 25 km severně od Šternberka a 15 km jihozápadně od Bruntálu. Prochází jím silnice II/440 spojující Rýmařov s Moravským Berounem. Kapli sv. Antonína najdeme v centru po levé straně u silnice vedoucí do Břidličné.
4.11. 2015

historie

O době založení kaple i o donátorech, kteří výstavbu podpořili, historické prameny mlčí. Naštěstí vše podstatné je uvedeno na pamětní desce v podvěží hned za vstupem. Z ní se dozvídáme, že kaple byla postavena v roce 1908 na památku 60. výročí vlády císaře Františka Josefa I.
    Pavel Vítek – zdroj: Zdenka Přikrylová: Kostel v Břidličné a vajglovská kaple, Rýmařovský horizont 09/2007, 4.11. 2015

popis

Kaple je postavena v čistě neogotickém stylu, čemuž odpovídá jak vnější vzhled, tak vnitřní výzdoba. Kaple má jednu malou loď, k níž přiléhá pětiboké kněžiště bez sakristie. Fasády jsou členěny opěrnými sloupy a okny s lomeným záklenkem. Lomený oblouk utváří i vstupní vrata, vedoucí pod štíhlou čtyřbokou věž, podepřenou dvěma sloupy. Kaple sv. Antonína se každoročně otevírá při mši 13. června, na svátek svého patrona, Antonína Paduánského. V